Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ma már belátom, csak a kétharmadhoz kellhettem”
  2014-01-18 11:20:13, szombat
 
  Ma már belátom, csak a kétharmadhoz kellhettem"
Az új Csák Máték földjén





Ángyán József teljesítette önkéntes vállalását. A lemondott parlamenti államtitkár, aki a Fidesz-frakcióból is kilépett, részletesen feldolgozta a földbérleti pályázatok eredményeit, lajstromozta a szeptember 1-jéig kiosztott állami földeket, közölte a tanulságokat. A bérbe adott területek alig több mint harmadát nyerhették el helyi gazdák. A többi olyan érdekcsoportra, óriáscégre várt, amelynek a legcsekélyebb köze sincs a magyar vidékhez. A másik modell ,,a Csák Máté-féle tartományuraságoké": a helyi oligarcha felhabzsolja a közvagyont, bilincsbe verve a falut. Van-e szabadulás? BUJÁK ATTILA interjúja.
- Elkészült az ötödik... minek is nevezzük? Dosszié?

- Az ötödik jelentés a földről és az állami földpályázatokról. De készül a következő is. A kormány százötven-kétszázezer hektárt akar még bérbe adni.

- Kezdjük az ősi kérdéssel: kié a föld? Milyen falukép rajzolódik ki a pályázati listákból?

- Amit kibontakozni látunk, az a dél-amerikai modell egyik variánsa. És a folyamat ma sem áll meg. Ha olyan ütemben vándorol a föld néhány nagy tőkeérdekeltség, cég, gazdasági társaság, oligarcha kezére, mint ezekben az években, ha ilyen iramban gyarapszik a befolyásuk, akkor a magyar falunak befellegzett.

- Szociológiailag milyen érdekcsoportokhoz kötődik a születő nagybirtokrendszer?

Riskó Gáspár felvételei
- Többségük hazai, kisebb részük nemzetközi nagy tőkeérdekeltség. Van olyan német nagyvállalkozó, mint a GSD-csoport hátterében álló Helmut Gsuk, aki több mint harmincezer hektár fölött rendelkezik.

- A jelenlegi pályázati rendszer már nyilvános, különben nem készülhetett volna el az ön jelentése sem. És ha nyilvános, talán átláthatóbb is.

- Semmi sem látható, és semmi sem átlátható. Csak a pályázati kiírás és a végeredmény nyilvános. Egyébként az egész folyamat titkosított, ami megakadályozza, hogy a pályázatba és a bírálatba akár a pályázók, akár mások betekintsenek. A benyújtott gazdálkodási tervre anélkül is kiadható az összes pontszám 40 (!) százaléka, hogy rögzítenék, mitől tartják megalapozottnak. Ez a titokzatos extra pontszám bárkinek a neve mellé odaírható, el is dönt mindent. Jogorvoslati lehetőség nincs. Vannak olyanok - mint Mészáros gazda Felcsúton -, akik előre tudják: ,,annyira jók", hogy úgyis nyerni fognak. Különben nem kezdenének ,,előkészítő beruházásokba". A pályáztatás tehát az állami földvagyon megkaparintásának legitim módja. A másik módszer ennél is hatékonyabb: a nyilvánosság teljes kizárásával, megbízási szerződéssel az állam bérbe adja a földjét.

- Mármint a közvagyont.

- És az igazi nagyhalakat (pontosabban cápákat) épp itt, a megbízásos körben találja. Nyerges Zsolt a maga érdekcsoportjával több tízezer hektárt használ sima megbízással.

- A fal- feletti uralom megszerzéséről beszélt egyszer, amit a ,,helyi földbizottságok" fognak gazdasági értelemben is gyakorolni.

- Ez a döntő kérdés. A földforgalmi törvény helyi földbizottságok létrehozását írja elő, de ezekbe nem a helyi gazdákat, hanem a ,,helyi földhasználókat" ülteti. A földhasználók pedig az említett tőkeérdekeltségek képviselői lesznek. És ha ők kerülnek többségbe, bármikor megvétózhatják a földeladásokat. Tulajdonképpen beültetik az ,,újgazda" cégeket a fal- élő gazdasági szövetébe. Megjelenik a salgótarjáni építési vállalkozó, aki addig a környéken sem járt, és kiderül, tulajdoni ügyekben ő a tótumfaktum. A legfontosabb természeti erőforrások felosztása ezzel eldőlt.

- Honnan csapódtak a Fideszhez azok a vélelmezett céges, nagybirtokos körök, amelyek a kiosztott földbérletek jó kétharmadát elnyerik?

- Nem kellett ,,csapódnia" senkinek semmihez. Szerintem van egy pártok felett álló gazdasági érdekháló, amelyet a tulajdonosi helyzet, az érdek és a számítás kezdettől összetart.

- Ahogy ezt ön vélelmezi. Idővel beindult az ellenkampány: Ángyán József ,,álmodozóvá", ,,félbolonddá" nyilvánítása. A legfinomabb meghatározás, hogy Magyarországot ,,skanzenországgá" alakítaná, ha tudná.

- Egyszerűbb valakit ,,bolonddá nyilvánítani", mint a tényeket cáfolni vagy vitatkozni velem. A skanzenezést különben Raskó György pedzegette, aki államtitkárként kezdte, majd a nagybirtokosságig vitte. De ha igaza lenne, Európában nem volna működőképes, kis és közepes - 50-100 hektáros - családi vállalkozásokra épülő mezőgazdaság. A kisparaszti gazdálkodást soha fel nem adó Lengyelország nem tudná kiszorítani a jószerivel már csak szakosított állattartó telepekre visszavonuló magyar állattenyésztést a hazai piacról is.

- Volt alkalma a kormányalakítás előtt a miniszterelnökkel egyeztetni? Nem lehet, hogy félreértették egymást?

- Személyesen csak egyszer, de az alapos beszélgetés volt. 2010 februárjában Felcsúton két órán át egyeztettem vele és Fazekassal. Fazekas vitt oda, ott hallottam, hogy ő lesz a miniszter. Volt egy tízegynéhány oldalas programvázlatom, odaadtam. Ez pénteken történt, és hétfőn már jött a válasz, Szijjártó hozta: Orbán mindenben egyetért velem, tetszik a program, ez lesz a vidékstratégiánk.

- Amikor programját a Fidesz elfogadta, azonosult is vele? Komolyan vették önt? Vagy csak kampányzárásig játszhatott?

- Ma már belátom, csak a kétharmadhoz kellhettem.

(A teljes írás a 168 Óra hetilap legfrissebb számában olvasható.)

http://www.168ora.hu/itthon/angyan-jozsef-foldberleti-palyazat-meszaros-lorinc-12 2419.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vidékstratégiánk, állattenyésztést, kormányalakítás, vállalkozásokra, tőkeérdekeltség, földbizottságok, szociológiailag, államtitkárként, megalapozottnak, skanzenországgá, földhasználókat, programvázlatom, érdekcsoportra, megszerzéséről, magyarországot, nagyvállalkozó, kampányzárásig, tulajdonképpen, földeladásokat, megakadályozza, megvétózhatják, legcsekélyebb, betekintsenek, lengyelország, földhasználók, beruházásokba, félreértették, februárjában, visszavonuló, felhabzsolja, gazdálkodást, mezőgazdaság, szerződéssel, készülhetett, legfontosabb, salgótarjáni, kétharmadhoz kellhettem”, lemondott parlamenti, földbérleti pályázatok, szeptember 1-jéig, bérbe adott, többi olyan, legcsekélyebb köze, magyar vidékhez, másik modell, helyi oligarcha, ötödik jelentés, állami földpályázatokról, pályázati listákból, föld néhány, magyar falunak, jelenlegi pályázati, Csák Máték, Ángyán József, Csák Máté-féle, BUJÁK ATTILA, Riskó Gáspár, Helmut Gsuk, Nyerges Zsolt, Raskó György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyi telefonál  Nem számIt  Lóhere  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Alvó cicák  Rátalálsz  Mai harmónia kártyám  210 éve született a SZÓZAT meg...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Leonardo da Vinci gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Albert Einsteinről  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Fehér virág  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szívem  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Adakozás  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Irgalom és ítélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy bizonyos határt  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép napot kívánok  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  s immár én is felragyogva, ért...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Png telefon  Fehér virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Nem tudhatod  Reggel van  Akarat  Fekete István - Akác  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alvó cicák  Alázat  Sokan azt tartják  Bertolt Brecht -től idézet  Őrizkednünk kell...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
kétharmadhoz kellhettem&#8221, lemondott parlamenti, földbérleti pályázatok, szeptember 1-jéig, bérbe adott, többi olyan, legcsekélyebb köze, magyar vidékhez, másik modell, helyi oligarcha, ötödik jelentés, állami földpályázatokról, pályázati listákból, föld néhány, magyar falunak, jelenlegi pályázati, pályázati kiírás, végeredmény nyilvános, egész folyamat, bírálatba akár, benyújtott gazdálkodási, összes pontszám, titokzatos extra, neve mellé, pályáztatás tehát, állami földvagyon, másik módszer, nyilvánosság teljes, állam bérbe, igazi nagyhalakat, megbízásos körben, maga érdekcsoportjával, fal- feletti, döntő kérdés, földforgalmi törvény, helyi gazdákat, földhasználók pedig, említett tőkeérdekeltségek, salgótarjáni építési, legfontosabb természeti, vélelmezett céges, kiosztott földbérletek, pártok felett, tulajdonosi helyzet, számítás kezdettől, legfinomabb meghatározás, tényeket cáfolni, skanzenezést különben, nagybirtokosságig vitte, kisparaszti gazdálkodást, hazai piacról, kormányalakítás előtt, miniszterelnökkel egyeztetni, alapos beszélgetés, tízegynéhány oldalas, kétharmadhoz kellhettem, teljes írás, vidékstratégiánk, állattenyésztést, kormányalakítás, vállalkozásokra, tőkeérdekeltség, földbizottságok, szociológiailag, államtitkárként, megalapozottnak, skanzenországgá, földhasználókat, programvázlatom, érdekcsoportra, megszerzéséről, magyarországot, nagyvállalkozó, kampányzárásig, tulajdonképpen, földeladásokat, megakadályozza, megvétózhatják, legcsekélyebb, betekintsenek, lengyelország, földhasználók, beruházásokba, félreértették, februárjában, visszavonuló, felhabzsolja, gazdálkodást, mezőgazdaság, szerződéssel, készülhetett, legfontosabb, salgótarjáni, befellegzett, földforgalmi, létrehozását, nagybirtokos, földbérletek, nyilvánítása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.